Άντε και τα σώζεις….Πού τα πας;

Προβληματισμοί, Προτάσεις και λύσεις!

Με την αύξηση του κινήματος της αυστηρής χορτοφαγίας, πίστευα ότι θα αργούσα να γράψω το άρθρο αυτό.

Με τη τελευταία όμως καταστροφή που βιώσαμε στη χώρα μας με τις πυρκαγιές στην Αττική το πρόβλημα βγήκε γρηγορότερα στην επιφάνεια.

Φιλόζωοι ακτιβιστές που πήγαμε στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των «παρατημένων» όχι μόνο γατό-σκυλων αλλά και αγελάδων, γουρουνιών και αμνοεριφίων.

Άντε και τα σώζεις….Πού τα πας;

Παρακάτω θα παραθέσω κάποιες δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουμε όπως και προβλήματα στη συντήρηση ζώων φάρμας,κάποιοι που τα έχουμε διασώσει-περιθάλψει, τα οποία όμως δεν προορίζουμε για εκμετάλλευση, μιας και έχουμε επιλέξει ένα ειρηνικό τρόπο ζωής, αποκλείοντας ζωικά προϊόντα , από τη καθημερινότητα μας. Δε θα επιμείνω στη φιλοσοφία της ολικής χορτοφαγίας και του τρόπου ζωής με «όσο το δυνατόν λιγότερο κακό». Υπάρχουν πολλά αξιόλογα και τεκμηριωμένα άρθρα ΜΗ υστερικών ανθρώπων πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στέφανος: Πρώην αδέσποτο κατσικάκι που τώρα ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια με άλλα διασωσμένα ζώα φάρμας και κατοικίδια

Προβλήματα

Όσοι διατηρούμε ζώα φάρμας που δεν προορίζονται για εκμετάλλευση ,για να είμαστε νόμιμοι πρέπει να βγάλουμε άδεια κτηνοτροφικής μονάδας που πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες φύλαξης (η φυλακής όπως πολύ σωστά πληκτρολόγησαν τα δάχτυλα εκ παραδρομής). Είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε στα ζώα μας ενώτια εκμετάλλευσης και να τα χαρακτηρίζουμε ως «παραγωγικά», την ίδια στιγμή που μαχόμαστε στο να μην θεωρούνται ως παραγωγικά. Και αυτό είναι η ΜΙΑ από τις αντιθέσεις που καλούμαστε να ανεχτούμε. Οι υγειονομικές συνθήκες και οι προϋποθέσεις εγκαταστάσεων που επιβάλλονται από τους νόμους , εξυπηρετούν μόνο τη χρήση τους προς αναπαραγωγή και εκμετάλλευση. Δηλαδή της κατανάλωσης προς τροφή, φάρμακα, δέρμα (κτλ) και όχι της πραγματικής ανάγκης της υγείας του ζώου.

Η Ελπίδα: Η πρώτη διασωσμένη αγελάδα στην Ελλάδα

Για να μεταφέρουμε ένα ζώο από ένα σημείο σε ένα άλλο αντιμετωπίζουμε τεράστια γραφειοκρατεία, αλλά και εμπόδια. Ψάξτε τα παραδείγματα της πρώτης αγελάδας που διασώθηκε από σφαγή , την Ελπίδα και χρειάστηκε ολόκληρο Γολγοθά από την οικογένεια που τη περιέθαλψε για να πάει σε καταφύγιο στην Αίγινα…αλλά και τη Γιαννούλα. Το ανάπηρο αρνάκι που περιέθαλψε ένα ζευγάρι και προσπαθεί να το στείλει σε φάρμα διασωθέντων ζώων στο εξωτερικό, αλλά καμία αεροπορική εταιρεία δεν δέχεται να το κάνει ακόμα και με συνοδεία γιατί δεν υπάρχουν νόμοι.

 

Η ανάπηρα Γιαννούλα

Χέρια

Άντε και πήρες τις δυο τις τρεις αγελάδες που βρέθηκαν αδέσποτες στα καμμένα χωρίς ίχνος κάποιου εκτροφέα ή εκείνου που τις εκμεταλλευόταν, παράνομα προφανώς διότι τα ζώα δεν έφεραν ενώτια. Έχεις καθαρίσει ποτέ κοπριά μιας αγελάδας; Ξέρεις πόσο χώρο χρειάζεται μια μόνο αγελάδα; Τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τέτοια ζώα; Το κόστος της τροφής τους ειδικά το χειμώνα και εποχές μεγάλου καύσωνα που ξεραίνονται τα αγριόχορτα; Που θα τις πας;

Χώροι

Τα αμνοερίφια (που είναι τελευταία και της μόδας να υιοθετούν πολλοί στο εξωτερικό αλλά έχει αρχίσει και στη χώρα μας το φαινόμενο) είναι πολύ ζημιογόνα για μέσα στο σπίτι. Δεν είναι κατοικίδια και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν όπως τα γατόσκυλα. Είναι ακόμα και επικίνδυνο για τα ίδια τα ζώα μιας και μασουλάνε τα πάντα. Από ρούχα, χαρτιά, σακούλες αλλά και καλώδια ρεύματος!

Η Μαλλού: Διασωσμένο κατσικάκι που βρέθηκε -λόγω της αναπηρίας της- πεταμένο σε κάδο απορριμάτων

Ανεπαρκείς ή Μη αποδοτικές λύσεις

Καταφύγια

Δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις καταφυγίων που κατέρρευσαν καθώς δεν υπήρχαν εθελοντές, κρατική μέριμνα ,οργάνωση και ειλικρινές ενδιαφέρον παρά μόνο από λίγους. Οι δε εμμονικοί οσιομάρτυρες που βλέπουν παντού χρηματισμό και ασυδοσία κάνουν κακό και στους ειλικρινείς ανθρώπους που παλεύουν να διασώσουν ότι μπορούν. Είναι ένα μεγάλο ρίσκο για να ξεκινήσει κάποιος κάτι τέτοιο όσο καλές και αγνές προθέσεις να έχει. μη αποδοτικό- ανεπαρκές.

Εικονικές υιοθεσίες

Εδώ θα με ρωτήσετε γιατί αυτό είναι μη αποδοτική λύση. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ασυνέπειας από ανάδοχους που είχαν αναλάβει με ενθουσιασμό και περίσσια (δημόσια) υπερηφάνεια τη καταβολή ποσών. Σε επανειλημμένες εκκλήσεις και υπενθυμίσεις δεν απάντησαν καν για τη καταβολή του ποσού που είχαν δεσμευτεί να βάλουν (ακόμα και όταν το ποσό ήταν του ύψους των 5 ή 10 ευρώ ανά μήνα και άτομο). Οπότε δεν μπορούμε να βασιστούμε ακόμα και εάν δημιουργηθούν καταφύγια , σε αυτό που λέγεται εικονική υιοθεσία. μη αποδοτικό.

Προσωρινές φιλοξενίες. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Μη αποδοτικό.

Ο Φλαπ και η Νικολιτσα διασωθήκαν και αυτά από σφαγή. Ο δε Φλαπ (τραγάκι) είχε κινητικό πρόβλημα στα πίσω πόδια αλλά με την αγάπη των ανθρώπων του, σηκώθηκε ξανά

Λύση – Πρόταση: Αποκέντρωση

Τα περιστατικά πλέον με τα αδέσποτα ή εγκαταλελειμμένα ζώα φάρμας είναι δεκάδες! Ήρθε η εποχή που βρίσκουμε αδέσποτα ζώα φάρμας !

Εδώ με τα σκυλογατα αγκομαχαμε !

Τι να κάνουμε; Σας καλώ, σας παρακαλώ και σας προτείνω….πολύ πιθανό να το έχετε σκεφτεί.

Γεμίστε τα χωριά και τις μικρές πόλεις. Μπορεί οι άνθρωποι σε αυτά να μην ξέρουν πολλά αλλά θα σας δώσουν με χαρά ένα κιβώτιο καθαρά λαχανικά. Μαϊντανό που πάντα τους περισσεύει. Πορτοκάλια από την αυλή και αφιλτράριστο κρασάκι δικής τους παραγωγής. Μπορεί πολλοί από αυτούς να κακομεταχειρίζονται τα ζώα, αλλά θα είστε εσείς πια εκεί και θα είναι στο χέρι σας να τους σταματήσετε και να τους διδάξετε. Δουλειές, συγγενείς, φίλοι; Μήπως δικαιολογίες; Εδώ επιβιώνεις σε ένα βάναυσο κόσμο τριγύρω σου βιώνοντας καθημερινά τη θλίψη. Αδύναμος! Ανήμπορος! Νομίζεις πως δεν θα τα καταφέρεις; Θα τα καταφέρεις. Γιατί το εννοείς! Γιατί θα σε βοηθήσω και εγώ και ο άλλος που θα επικροτήσει τη κίνησή σου αυτή και εάν βρεθείς σε ανάγκη, το ίντερνετ έχει μεγάλη δύναμη για να σε βοηθήσει. Το έχει αποδείξει άπειρες φορές. Δεν είναι καθόλου εύκολο… Είναι πιο εύκολο όμως από τη βαναυσότητα που βιώνουν κάθε λεπτό τα ζώα για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα της ζωής τους.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τη ανάγκη και τη ζήτηση να αλλάξουν οι νόμοι!
Να προστεθούν άδειες για φύλαξη και μεταφορά ζώων φάρμας
από ιδιώτες όπως τα γατοσκυλα ! Και αυτό θα γίνει μόνο όταν γίνουμε πολλοί και αυξηθεί η πίεση! Μεμονωμένοι, είμαστε σαν να μην υπάρχουμε.

Όχι δεν θέλω να βγάλω άδεια εκτροφέα για να έχω νόμιμα τα διασωσμένα μου πλάσματα. Όχι δεν θέλω να βάλω ενώτια στα ζώα μου. Θέλω να βάζω τσιπάκι όπως τα σκυλογατα μου. Το ιδανικότερο θα ήταν να μη χρειάζεται το τσιπάκι και να τα έχω ελεύθερα στο χωράφι μου αλλά οι επιτήδειοι και οι ανεύθυνοι «χύμα» πολλοί. Οπότε για δικό τους καλό ας υπάρχει κάτι ανάλογο. Θέλω να με προστατεύει το κράτος και οι νόμοι..Όχι να με κυνηγούν.

Θέλω να βγάλω άδεια “Μη εκμεταλλευτή

Άδεια ΑΓΑΠΗΣ!!!

Απαρνηθείτε τις πόλεις. Σας χρειάζονται τα ζώα.

Δεν αρκούμε! είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό!

Το άρθρο αυτό , αφιερώνεται στη μνήμη της Μπέλλα. Το πρώτο (καταγεγραμμένο) κατσικάκι στην Ελλάδα που διασώθηκε από σφαγή καθώς ήταν «βραβείο» πασχαλινής λαχειοφόρου κλήρωσης το 2015. Πέθανε αναπάντεχα από ανακοπή τον Μάρτιο του 2018, την ώρα που κοιμόταν , έχοντας όμως γνωρίσει την αγάπη και την αγκαλιά.

Μπέλλα κορίτσι μου, ακόμα προσπαθώ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *