Αντίληψη και Διαίσθηση των Σκύλων

Θα είμαστε ευτυχείς αν γνωρίζαμε την γλώσσα των ζώων, των πτηνών,των ερπετών, και άλλων ζωντανών υπάρξεων, γιατί θα μαθαίναμε πολλά και σπουδαία, που τώρα τα αγνοούμε. Τα παρακάτω παραδείγματα θα μας κάνουν να καταλάβουμε και να μάθουμε κάτι πού είναι χρήσιμο.

Η Αμερικανική ουρολογική εταιρία σε μελέτη που έκανε βρήκε, ότι τα σκυλιά με πιθανότητα 90 τοις εκατό, βρίσκουν τον καρκίνο του προστάτη, και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, από τη μυρωδιά του ιδρώτα, καθώς και την εγκυμοσύνη σε γυναίκες που περιμένουν παιδί, από την αλλαγή της χημείας του σώματος.

Μπορούν να προβλέψουν φυσικές καταστροφές,δηλαδή σεισμούς πχ,γιατί μυρίζουν την ατμοσφαιρική πίεση, όπως επίσης και την καλοσύνη η όχι από τον τόνο της φωνής και τη στάση του σώματος. Αισθάνονται λύπη ή στενοχώρια, μυρίζονται τις προθέσεις του άλλου, τα αισθήματα του ιδιοκτήτη, πότε δεν συμπαθεί κάποιο, αισθάνονται το φόβο τη λύπη το θυμό την κτητικότητα τη στοργή του ιδιοκτήτη, τον θάνατο και την δύσκολη θέση του, όταν συμβαίνει κάτι.

Ας δούμε τώρα πως συμπεριφέρονται και μερικά άλλα ζώα.

Ο κοινός φρύνος (είδος βατράχου) από τη μελέτη της ζωολογικής εταιρίας του Λονδίνου όπως και όλα τά ζώα στήν Ινδονησία, τρέχουν προς τους λόφους όταν αισθάνονται επερχόμενο σεισμό, ή φεύγουν από τον χώρο της αναπαραγωγής τους, διότι αισθάνονται την έκλυση αερίων και φορτισμένων σωματιδίων.

Ο Αιθιοπικός κερκοπίθηκος. εκβάλει από μακριά κραυγές που υποδεικνύουν την ταυτότητα του επερχομένου εχθρού.

Χορός των μελισσών. Κύκλος για μικρές αποστάσεις, γύρο στα 50 μέτρα. Ο Χορός σε σχήμα 8, του οποίου η ταχύτητα είναι δηλωτική της απόστασης. Γρήγορη σημαίνει κοντά, ενώ πολύ αργά σημαίνει μακριά. Η αφθονία ορίζεται με ταχύτερη και ευθύγραμμη πτήση.

Δελφίνια. Κατασκοπεύουν δι’ ίδιον συμφέρον, τους ηχοβολισμούς άλλων δελφινιών, προς εντόπιση τροφής.

Όταν το δελφίνι καλεί άλλο συγκεκριμένο, χρησιμοποιεί ένα εντελώς συγκεκριμένο ηχητικό σήμα, πού αντιστοιχεί στο καλούμενο άτομο αυτού του είδους. Τα δελφίνια συνιστούν κοινωνία, με πλήρη αντίληψη το ένα του άλλου

Μπαμπουίνοι. Έχουν σοφή εντύπωση για την ιεραρχία του κάθε μέλους μέσα στην ομάδα και φέρονται με τον δέοντα σεβασμό. Όταν π.χ μια θηλυκιά επιθυμεί να συμφιλιωθεί με κάποια πού είχε διαμάχη, το κάνει μέσω συγγενούς της αντιπάλου. Τιμωρίες. Γερά δαγκώματα στ’ αυτιά από τα αρσενικά, στις αταχτούσες θηλυκές.

Προς αλγούντας. Ποντικοί ή πίθηκοι πεινασμένοι, αρνούνται τροφή,όταν οι ενέργειές τους προκαλέσουν πόνο σε άλλο μέλος της κοινότητος.

Προς αδύναμους. Πίθηκοι μαθαίνουν να λαμβάνουν τροφή, εισάγοντας κέρμα σε μια σχισμή. Μια γριά πιθηκίνα δεν τα κατάφερνε και της έπεφτε το κέρμα έξω. Ο διπλανός έκανε, ό,τι εκείνη δεν μπορούσε, και την άφησε να φάει.

Χήνα και γεράκι. Η ερυθρόστηθη χήνα Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσει τ’ αυγά της, από αλεπούδες, τα γεννά κοντά σε φωλιές γερακιών, τα οποία διώχνουν τις αλεπούδες.

Τεχνολογία. Κατασκευή φωλιάς. Ο εγκέφαλος του ζώου διαθέτει προγραμματισμένη την τεχνολογική μέθοδο.

Μουσικά και ζωγραφικά επιτεύγματα εξημερωμένων ελεφάντων Ταϊλάνδης. Ελέφαντες 6-17 ετών με οργάνωση ειδικών Αμερικανών, έπαιξαν 6 χωριστά μουσικά όργανα τροποποιημένα κατά περίπτωση,και αναπαρήγαγαν γνωστά τραγούδια, πού έγιναν μοσχοπούλητοι δίσκοι.

Τα παραπάνω, κατά καλή τύχη ,αλλά και πολλά άλλα, τά μελέτησα σε ένα βιβλίο του κ. Θεοδοσίου Τάσιου που ήταν κάποτε καθηγητής στην έδρα του οπλισμένου σκυροδέματος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Ο Τίτλος είναι: «Κοινωνία των ζώων».

Θα ήταν ίσως παράληψη, να μην καταθέσω και την μικρή μου εμπειρία πάνω στα σκυλιά, μιας και υπήρξα κάποτε κυνηγός.

Ένα βράδυ λοιπόν μου τηλεφωνά ένας φίλος, ότι ο καλός μας σκύλος είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Πώς το κατάλαβες τον ρώτησα και μου λέει ότι η κοιλιά του είναι τεραστίων διαστάσεων. Και ναι μεν είμαι γιατρός, αλλά των ανθρώπων. Του λέω λοιπόν ότι σε μισή ώρα θα είμαι εκεί. Ήταν 40 χιλιόμετρα εκτός Ηρακλείου και έπρεπε να τρέξω όπως και έγινε. Ήταν ένας σκύλος πού έπιανε το λαγό εκεί πού καθόταν. Παρακάλεσα ένα συνάδελφο ακτινολόγο να μας περιμένει .Φορτώσαμε λοιπόν το σκύλο σε φορτηγό, και πήγαμε στο ιατρείο. Έβαλα το σκύλο όπως έπρεπε στο κρεβάτι, και σαν τον άνθρωπο δεν κούνησε καθόλου, και με κοίταζε στα μάτια έχοντας πέρα για πέρα τη γνώση του κινδύνου που διέτρεχε. Πράγματι είχε ειλεό και πονούσε πάρα πολύ. Τα μάτια του πάντα ήταν καρφωμένα τώρα πάνω στο αφεντικό του πού τον πότιζε λάδι, κι εγώ του έκανα κλύσματα. Σε λίγη ώρα το πρόβλημα παρήλθε και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν λησμόνησε όμως να μας ανταποδώσει τον κόπο μας με τα χάδια του, πού ήταν περισσότερα παρά κάθε άλλη φορά και σε όλη τη μετέπειτα πορεία . Το ίδιο κάναμε κι εμείς όμως, γιατί το άξιζε πράγματι.

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος άλλος φίλος συζητούσε με ένα του φίλο επίσης, για να του πουλήσει ένα σκύλο. Τελικά δεν τα βρήκαν. Όταν ο πρώτος πήγε το μεσημέρι στο σπίτι του και πήγε με το φαγητό να το δώσει στο σκύλο, τον βρήκε πολύ μελαγχολικό πού τον κοίταζε στα μάτια, δεν ήθελε να φάει και το βλέμμα του σαν να του έλεγε. Τι σού ‘καμα αφεντικό και θες να με ξεφορτωθείς. Το αφεντικό τον αγκάλιασε, και ο σκύλος κατάλαβε ότι άλλαξε μυαλά, μυρίζοντας τους χυμούς του σώματός του, οπότε και έφαγε και τον συγχώρεσε, όπως φάνηκε στην μετέπειτα πορεία.

Ένας καλός φίλος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για κάτι σοβαρό. Το σκυλάκι πού ήταν στο σπίτι έκλαιγε κάθε βράδυ. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι τον αναζητά, ή αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του. Πέρασαν λίγες μέρες και τον φέρανε νεκρό. Το σκυλάκι μπήκε κάτω από φέρετρο και δεν κούνησε από ‘κεί παρά όταν ήρθε η ώρα να τον πάνε στην εκκλησία, όπου ακολουθούσε πολύ πίσω. Στο νεκροταφείο ακολούθησε πίσω απ’ όλους. Έκτοτε, κάθε βράδυ πήγαινε και καθόταν αρκετή ώρα πάνω στον τάφο.

Κάποτε όμως φεύγοντας, το πάτησε ένα φορτηγό και τότε, ψάχνοντας ίσως, μπορεί και ν’ αντάμωσαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *