Εισαγωγή στην Βιομαγνητική Ηχοθεραπεία

Binaural Beats (Διηλεκτρικοί Παλμοί)

Τι είναι τα binaural beats;

Είναι μία εικονική συχνότητα ήχου, που αναπαράγει ο εγκέφαλος και βρίσκεται κάτω από το ανθρώπινο ακουστικό φάσμα, η οποία δημιουργείται από την ταυτόχρονη αναπαραγωγή 2 κοντινών μεταξύ τους ακουστικών συχνοτήτων.

Πιο αναλυτικά…

…έχουμε μια απλή συνεχόμενη νότα (οτιδήποτε, ένα “μπιπ”) στα 200Hz να παίζει μόνο στο δεξί αυτί. Έχουμε και τον ίδιο ήχο, στα αριστερό αυτί, να παίζει στα 205Hz.

Ο εγκέφαλος, συνειδητοποιεί πως υπάρχει μια ελάχιστη-μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο πηγές ήχου, την ανιχνεύει και βρίσκει ότι πρόκειται για 5Hz. Από τη στιγμή που ο εγκέφαλος θα αναγνωρίσει αυτή τη συχνότητα, όσο οι δύο ήχοι συνεχίζουν να αναπαράγονται, ο εγκέφαλος θα επιμένει να “ακούει” και τη συχνότητα 5Hz.

Και τι κερδίσαμε με όλο αυτό;

Οι συχνότητες ήχου που βρίσκονται κάτω από το ανθρώπινο ακουστικό φάσμα, διεγείρουν τον εγκέφαλο, τον ωθούν να δώσει εντολή για διάφορες λειτουργίες, που από μόνοι μας δε μπορούμε να εκτελέσουμε.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Κάτω από το ακουστικό για εμάς φάσμα, υπάρχουν οι εξής συχνότητες:

  • <4Hz Κύματα Δέλτα
  • 4-7Hz Κύματα Θήτα
  • 7-13Hz Κύματα Άλφα
  • 13-39Hz Κύματα Βήτα (εδώ έχουμε πλέον μπει στο ακουστικό φάσμα)

 

Κάθε τύπος Συχνότητας, έχει και μια διαφορετική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, πχ. Τα κύματα Δέλτα, μας παρασύρουν σε ένα βαθύτατο, -συνήθως χωρίς όνειρα- ύπνο. Αν λοιπόν φορέσουμε τα ακουστικά μας (απαραίτητα) και στο ένα αυτί, έχουμε μια συχνότητα (ένα συνεχόμενο “μπιπ”) στα 100Hz και στο άλλο αυτί μια συχνότητα 103Hz, τότε ο εγκέφαλος θα αναγνωρίσει τα 3Hz, θα συνεχίσει να τα αναγνωρίζει όσο οι 2 ήχοι αναπαράγονται και για όλη αυτή τη διάρκεια, “ακούει” τα 3Hz. Τα οποία… θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε αν έχουμε αϋπνίες, ή “γαϊδούρια” γείτονες.

Όμως δε σταματάει εκεί.

Αν επιμείνουμε σε μια τακτική επανάληψη, πχ. μια καθημερινή 5λεπτη “θεραπεία”, τότε ο οργανισμός μας θα συνηθήσει να κινείται στο χώρο που μας βυθίζουν τα 3Hz και η εμπειρία του βαθύτατου ύπνου/χαλάρωσης, παίρνει άλλη διάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα έχουν ξυπνήσει μέσα σε αυτόν τον ονειρικό χώρο, έχοντας συνείδηση του περιβάλλοντος και των πράξεών τους. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στο να διατάξουν τις σκέψεις τους με τροπο που δεν είναι εφικτό (για πολλούς και διάφορους λόγους) στον πραγματικό κόσμο και να επιλύσουν κάποιο προσωπικό πρόβλημα, το οποίο είναι και ένα καλό σενάριο στην όλη εμπειρία της ηχοθεραπείας. Το χειρότερο σενάριο χρησιμοποιώντας Binaural Beats, είναι… να μη γίνει τίποτα.

Δεν υπάρχουν παρενέργειες, δε χορηγούνται χάπια, δεν εμπλέκονται ασκήσεις του σώματος, δεν…δεν…δεν…!!! Απλά ο ενδιαφερόμενος, φοράει ένα ζευγάρι ακουστικά και κάθεται αναπαυτικά/ξαπλώνει, όπου τον βολεύει. Αν η τεχνική αυτή λειτουργεί γι’ αυτόν, καλός, αν όχι, δε χάλασε κι’ ο κόσμος.

 

Η μετάφραση “Βιομαγνητική Ηχοθεραπεία”, δεν είναι κατά λέξη μετάφραση του όρου “Binaural Beats”. Είναι όμως η πιο σωστή επιλογή που περιγράφει τον πυρήνα αυτής της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τη χρήση/απελευθέρωση βιομαγνητικής ενέργειας, η οποία είναι αυτή που παρέχει τα αποτελέσματα που κάθε συχνότητα ήχου “ζητάει” από τον εγκέφαλο.

Να κάνουμε μια παρένθεση για το τι είναι η Βιομαγνητική Ενέργεια;

Βιομαγνητική Ενέργεια, γνωστή και ως Τσι (Chi…όπως λέμε Tai Chi), είναι μια ζωτική ενέργεια, που περιβάλλει οτιδήποτε οργανικό, φαίνεται με το γυμνό μάτι (με κάποια σχετική άσκηση), φωτογραφίζεται με ειδικό εξοπλισμό και αλλάζει χρώματα ανάλογα με τη διάθεση μας. Είναι η γνωστή σε όλους μας Αύρα, αλλά είναι και κάτι πολύ πολύτιμο… είναι η ψυχή μας!

Σαν οντότητες, είμαστε φτιαγμένοι από βιομαγνητική ενέργεια και για να μπορέσουμε να κινηθούμε στο -εικονικά- υλικό αυτό σύμπαν, εισερχόμαστε σε υλικά σώματα. Αλλά η πραγματική μας υπόσταση, είναι από καθαρή ενέργεια. Τώρα… Λέω “εικονικό” σύμπαν, γιατί αν τα βάλουμε όλα στο μικροσκόπιο καταλήγουμε σε ομάδες νετρονίων και πρωτονίων, που είναι καθαρή ενέργεια και ανάλογα με το συνδυασμό τους, μας δίνουν την “εντύπωση” ξύλου μετάλλου, σάρκας, κλπ.), η “εντύπωση” αυτή, μπορεί να ξεπεραστεί με… αρκετή -υπερβολικά αρκετή- άσκηση.

Το θέμα αυτό από μόνο έχει ανείπωτο βάθος, οπότε κλείνουμε εδώ την παρένθεση.

Ας δούμε πιο πρακτικά το συσχετισμό βιομαγνητική ενέργειας και ήχου binaural beat.

Ας πούμε ότι έχουμε ένα φρικτό πονοκέφαλο. Τι είναι ο πονοκέφαλος; Υπερφόρτωση των νεύρων που βρίσκονται γύρω και κοντά στον εγκέφαλο. Τι ταξιδεύει στα νεύρα..; Ηλεκτρισμός (δεν είναι πράγματι ηλεκτρισμός, είναι βιομαγνητισμός, η ζωτική μας ενέργεια). Δίνουμε λοιπόν εντολή στον εγκέφαλο με την κατάλληλη συχνότητα, να απελευθερώσει τη βιομαγνητική ενέργεια που χρειάζεται για να ισορροπήσει πάλι ο οργανισμός και να σταματήσει ο πονοκέφαλος. Χωρίς χάπια, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα. Απλά, ακούγοντας κάτι με τα ακουστικά μας για 5-10 λεπτά.

 

Τι μπορούμε γενικά να επιτύχουμε με συχνότητες Binaural Beats;

Είπαμε ότι με συχνότητες κάτω των 4Hz, δηλαδή Κύματα Δέλτα, χαλαρώνουμε βαθύτατα. Αυτό είναι ιδανικό για μέρες που μας έχει κατακλύσει το άγχος, έχουμε απλά μια ψυχολογική κούραση, ή δε μπορούμε να κοιμηθούμε.

Τα Κύματα Θήτα (4-7Hz), έχουν πάνω κάτω την ίδια επίδραση, σε πιο ελαφριά μορφή. Ο ύπνος που θα προκληθεί από Κύματα Θήτα, θα συνοδεύεται από όνειρα και η χαλάρωση θα είναι πιο επιφανειακή. Αν είχατε απλά μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και θέλετε απλά να χαλαρώσετε άμεσα και γρήγορα, τα Κύματα Θήτα, είναι μια καλή επιλογή.

Αν δε θέλετε να κοιμηθείτε, χρησιμοποιήστε Κύματα Άλφα (7-13Hz). Θα αισθανθείτε όμορφα, γαλήνια και ανάλαφροι.

Αλλά η τεχνική ελευθέρωσης βιομαγνητικής ενέργειας από τον εγκέφαλο, μέσω των binaural beats, δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη καταπολέμηση του άγχους. Έχει επίδραση και αποτελέσματα και σε φυσικό επίπεδο. Μπορείτε να βελτιώσετε την όρασή σας, την ακοή σας, να καταπολεμήσετε ασθένειες, ή να πετύχετε σε πνευματικό επίπεδο άλλους στόχους, όπως το να έχετε πιο συγκεντρωμένες σκέψεις, να προγραμματίσετε δηλαδή τον εαυτό σας να εστιάζει επί της ουσίας. Να αναπληρώνετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας κ.α.

Η λίστα είναι μεγάλη και υπάρχουν συγκεκριμένες συχνότητες για συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου.

 

Ας δούμε λίγο και την ιστορία της τεχνικής αυτής.

 

Τα Binaural Beats, ανακαλύφθηκαν το 1839 από τον πειραματιστή, Η. W. Dove.

Ο Heinrich Wilhelm Dove (6 Οκτωβρίου 1803 – 4 Απριλίου 1879) ήταν φυσικός και μετεωρολόγος.

Ο H. W. Dove διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη ικανότητα να “ακούει” τα binaural beats φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της εξελικτικής προσαρμογής. Πολλά εξελισσόμενα είδη μπορούν να εντοπίσουν διηρητικούς ρυθμούς εξαιτίας της δομής του εγκεφάλου. Οι συχνότητες στις οποίες μπορούν να ανιχνευθούν οι διηρητικοί ρυθμοί αλλάζουν ανάλογα με το μέγεθος του κρανίου του είδους. Στον άνθρωπο, οι δυαδικές παλμοί μπορούν να ανιχνευθούν όταν τα κύματα φορέων είναι κάτω από περίπου 1000 Hz. Σε κάθε περίπτωση, 100-200Hz, αποτελούν μια καλή βάση.

 

Παρόλα αυτά…

…η θεραπεία με συχνότητες ήχου, ήταν ήδη παρών από τον αρχαίο κόσμο.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος θα μπορούσε να παρασυρθεί από την ηχητική επανάληψη πολύ πριν η σύγχρονη επιστήμη ήταν σε θέση να αποδείξει τη διαδικασία.

Τώρα, βέβαια, στο παρελθόν, οι κοινωνίες δεν αναφερόταν σε αυτή την επιστήμη ως binaural beats, αλλά αυτό που γνώριζαν ήταν ότι ο συνεπής, ρυθμικός ήχος είχε εξαιρετικά ισχυρά θεραπευτικά και πνευματικά οφέλη.

Ακόμα και στις μέρες μας, σε φυλές του Αμαζονίου, οι μάγοι/γιατροί/σαμάνοι, χρησιμοποιούν ένα βούκινο, φτιαγμένο από ρίζα δέντρου, το οποίο το αποθέτουν στο στήθος του ασθενή και με τον μπάσο ήχο που παράγει και ανάλογα με τη μελωδία που παίζει ο Σαμάνος-Γιατρός, θεραπεύουν(;) την όποια νόσο.

Με τη χρήση επαναλαμβανόμενων τύμπανων και ψαλμωδιών, θιβετιανοί μοναχοί, ιθαγενείς σαμάνοι, ινδουιστές θεραπευτές και κύριοι Γιόγκι μπόρεσαν να προκαλέσουν ειδικές καταστάσεις εγκεφαλικών κυμάτων για υπέρβαση της συνείδησης, επούλωση, συγκέντρωση και πνευματική ανάπτυξη.

Αν και οι Δυτικός κόσμος ανακάλυψε αυτή τη θαυματουργή τεχνική το 1839, ήταν το 1973, που ο βιοφυσικός Doctor Gerald Oster έφερε την τεχνολογία στην ευρύτερη συνείδηση σε μια δημοσίευση με τίτλο «Audible Beats in the Brain». Στην εργασία του ο Oster κατέληξε στο συμπέρασμα:

Είναι πιθανό οι ορμονικά επαγόμενες αλλαγές στη φυσιολογική συμπεριφορά να καταστούν προφανείς με μέτρηση του φάσματος των διηλεκτρικών παλμών.

Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα και ένας σωρός έρευνας από επιστήμονες και ηχητικούς μηχανικούς αργότερα, η επιστήμη των binaural beats (brainwave entrainment) χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να παρασύρει τον εγκέφαλο σε διαφορετικές καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανακούφιση του στρες, την εστίαση, την υποβοήθηση ύπνο, ανακούφιση από τον πόνο και πολλά άλλα.

Η λέξη binaural σημαίνει “έχοντας ή σχετίζοντας με δύο αυτιά”. Αυτό αντιπροσωπεύει τη διαδικασία, η οποία λειτουργεί με ταυτόχρονη αποστολή οριακά διαφορετικής συχνότητας ήχου σε κάθε αυτί μέσω ακουστικών.

Ένα δυνατό προτέρημα που έχει αυτή η τεχνική, είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ακούμε μόνο τις 2 συχνότητες, “ξερές” και βαρετές. Μπορεί ταυτόχρονα να ακούγεται και ένας ήχος φόντου (πχ. Μια θάλασσα, βροχή κλπ.) ή ακόμα και μουσική. Ο εγκέφαλος θα τα αναλύσει όλα και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Σε πρόσφατο προσωπικό πείραμα, καταπολεμήσαμε με καθημερινή επανάληψη 5λεπτης θεραπείας, σε διάστημα 2 μηνών, ελαφρά πρεσβυωπία και η όραση επανήλθε στο φυσιολογικό επίπεδο (20/20).

Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *