Η βούληση της γνώσης και της πράξης

Του Δημήτριου Δακρότση

Εκδότης: Όστρια Βιβλίο

ISBN 978-960-604-087-0

Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να προβληθεί η πορεία του στοχασμού του σύγχρονου Ιταλού φιλοσόφου Benedetto Croce προς την ενοποίηση των αρχών του πνεύματος, δηλαδή της Αισθητικής, της Ηθικής, της Λογικής και της Ιστοριογραφίας με άξονα την άμεση ενορατική γνώση ή αισθητική εποπτεία. Συνεξετάζοντας τις αρχές αυτές, ο Δημήτρης Δακρότσης καταλήγει στο ότι, η άμεση ενορατική γνώση έχει το ίδιο ειδικό βάρος σε όλα τα πεδία της φιλοσοφίας, γιατί εκβάλλει σε λεπτές πτυχές των επιπέδων της πραγματικότητας αναδεικνύοντας κάθε φορά μία διαφορετική οπτική τους. Η ανάδειξη αυτή, παίρνει τη μορφή διακλάδωσης, δεδομένου ότι κατά την εκδήλωσή της, κάθε κατηγορία, υποκατηγορία, μορφή ή τρόπος του πνεύματος, καταλήγει να συνδέεται με μία αισθητικά επιβεβαιωμένη ενορατική γνώση. Ίσως γι’ αυτό, αυτή η διακλάδωση ή καλύτερα πολυμορφική εκδήλωση της ενορατικής γνώσης προέταξε το κριτήριο της Αισθητικής στη φιλοσοφία του Croce. Ενώ λοιπόν η ενορατική γνώση θα μπορούσε να θεωρηθεί Αισθητική, στην πραγματικότητα είναι μόνο μία λειτουργία της, η οποία εισδύει στα υπόλοιπα πεδία της φιλοσοφίας. Στο παρόν έργο ωστόσο, αυτή η διακλάδωση αφορά κυρίως σε θέματα πολιτικά, σε θέματα συμπεριφορών και γενικότερα ηθικής.

«Η συζήτηση γύρω από το εάν η βούληση είναι αυτόνομη πνευματική δραστηριότητα η οποία κινείται παράλληλα και όχι σύμφωνα με τη λογική, έχει κλείσει οριστικά με τα συμπεράσματα του σύγχρονου φιλόσοφου Benedetto Croce: η βούληση, όχι μόνο αποτελεί ολοκληρωμένη πνευματικότητα, αλλά, στη γενίκευσή της παράγει πρακτικές αρχές, δηλαδή ηθική.
Το γεγονός ότι τα κίνητρα των πράξεών μας μπορούν να αναλυθούν εννοιολογικά, να επιβεβαιωθούν διασκεπτικά ως προς το κύρος, την καθαρότητα και την αποτελεσματικότητά τους, είναι δηλωτικό…» (από τον πρόλογο).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *