Η Γιορτή των Ερωτευμένων

Μάλιστα! Αυτή είναι γιορτή!

Στις 14 του μηνός γιορτάζουν σ’ όλο τον κόσμο όλοι οι ερωτευμένοι. Η ιδέα καθιερώθηκε από τους Γάλλους κι από εκεί ξεκίνησε, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που είναι ο προστάτης της αγάπης.

Στην Ελλάδα, που έχει πολλούς ερωτευμένους αλλά δεν είχε δικό της άγιο, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977. Οι μετοχές του ξενόφερτου αγίου στην αγορά που τον προστατεύει αυξάνουν συνεχώς.

Αυτός ο περίφημος άγιος, φαίνεται ότι ερήμην του εχρίσθη προστάτης των ερωτευμένων, όταν ο πάπας Γελάσιος, το 496μ.Χ., μετέφερε τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τον έρωτα, μια μέρα πριν, ώστε να σταματήσει η λατρεία της. Έτσι ο Άγιος Βαλεντίνος, ένας θαρραλέος μάρτυρας που αποκεφαλίστηκε την ίδια μέρα, 14 Φεβρουαρίου 270μ.Χ., έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως προστάτης άγιος των ερωτευμένων.

Τον άγιο του έρωτα διεκδικούν και οι Ιρλανδοί και οι Πολωνοί, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη ο Βαλεντίνος είναι θαμμένος στο Τσέρνι, βορείως της Ρώμης, και μπροστά στον τάφο του κάθε χρόνο τα ερωτευμένα ζευγάρια δίδουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο άγιος της παγκοσμιοποίησης. Την ημέρα του αγοραίου εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου – που εμπορικώς αποδεικνύεται εξίσου ωφέλιμος όπως και ο μεταλλαγμένος Άγιος Βασίλειος – τιμάται ο έρωτας, αλλά και το …χρήμα. Αποτελεί αφορμή καταναλωτικών οργίων: Αιμορροούσες καρδιές από βελούδο, καρδιές μάλαμα, καρδιές από πέτρα, καρδιές από σίδερο, ροζ κορνίζες σε σχήμα καρδιάς, κάρτες με καρδούλες, ρολόγια σε συσκευασία καρδιάς που ανοίγουν «ραγίζοντας» στη μέση˙ και επειδή ο έρωτας περνά πάντα από το στομάχι προτείνονται διάφορες νοστιμιές, πάντα σε σχήμα καρδιάς (ραβιόλια, πίτσες, φιλέτα με κομμένες πατάτες) που προσφέρονται σ’ όλες τις γεύσεις με χρώματα το ρόδινο του έρωτα και το κόκκινο του πάθους.

Στη βαλεντίνικη γιορτή την τιμητική της έχει και η σοκολάτα, η μελαψή θεά που παγιδεύει καθημερινά πολλά εκατομμύρια ανυποψίαστα θύματα με τα γλυκά της μάγια. Ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία της. Η δημοτικότητά της παραμένει υψηλή, και χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Η επιστημονική της ονομασία είναι theobroma cacao. Ήταν η τροφή των θεών (θεόβρωμα).

Η σοκολάτα υγείας είναι ωφέλιμη για την καρδιά – περιέχει αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή – ενισχύει το ανοσοποιητικό, τονώνει, διεγείρει, κρατάει ξύπνιες τις διανοητικές δραστηριότητες και ανυψώνει το ηθικό χάρις στην έκκριση ενδορφίνης στον εγκέφαλο.

Η σοκολάτα κατέβηκε στη Γη, θεϊκό δώρο. «Τυχερή σοκολάτα!», λέέι ο ποιητής. «Έρχεσαι από την άκρη του κόσμου για να περάσεις μες στο χαμόγελο μιας γυναίκας και να πεθάνεις μ’ ένα ηδονικό φιλί, λιώνοντας μες στο στόμα της». Η αφροδισιακή της γεύση και η «εθιστική» της δύναμη παρασύρει στην κατανάλωση σοκολατένιων γλυκισμάτων δίχως περιορισμούς, αλλά με εκατοντάδες τύψεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλες αμαρτωλές απολαύσεις.

Ανήμερα της παγκοσμιοποιημένης γιορτής προσφέρονται εκτός από μεγάλες ποσότητες λουλουδιών, εκατομμύρια κουτιά σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, υποδηλώνοντας ίσως ότι ο έρωτας δεν χρειάζεται λογικές επεξεργασίες αλλά υποταγή στο (ευγενές) ένστικτο.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο άγιος ενός ξένου εορτολογίου και μας θυμίζει ότι ο έρωτας δεν έχει σβήσει, έστω και αν διατίθεται σε συσκευασία δώρων. Οι έμποροι κατάφεραν να δείξουν με το πέρασμα του χρόνου ότι το δώρο – που σημαίνει χάρισμα, προσφορά χωρίς αντάλλαγμα – μπορεί να εκφυλιστεί σε αμοιβαίο ξετύλιγμα κόκκινων πλαστικών καρδιών, σε ανταλλαγή δώρων πανομοιότυπων, δώρων συνήθειας κι όχι καρδιάς.

Στο ορθόδοξο εορτολόγιο, πέραν του γεγονότος ότι η αγάπη είναι μια διαρκής εορτή, υπάρχει και το όνομα του Αγίου Έρωτα (25 Ιουνίου), αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος πρότεινε να εορτάζουμε, στις 13 Φεβρουαρίου, ως προστάτες των ερωτευμένων τους αποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα. Στην Κρήτη προβάλλεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ένας άλλος μάρτυρας, ο Υάκινθος (3 Ιουλίου). Βέβαια η Αγία Αγάπη έχει τη θέση της, επισκιάζεται όμως από τη συνεορτάζουσα μητέρα της Σοφία, την 17η Σεπτεμβρίου.

Ύστερα από τις παραπάνω φλυαρίες, αν υπάρχει δυσκολία στην επιλογή της προσωπικής σας γιορτής, ζήστε την κάθε μέρα σαν να’ ναι η γιορτή των ερωτευμένων. Μην περιμένετε την 14η Φεβρουαρίου. Αρχίστε από σήμερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *