Η Χειραγώγηση της Ενημέρωσης

Τα παρακάτω αποτελούν ομολογία του Τζον Σουίντον (John Swinton 1829-1901), αποχωρούντα αρχισυντάκτη της Νew York Τimes και έχουν ως εξής:

«Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου, να καταστρέφει την αλήθεια, είπε στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση, που έγινε προς τιμήν του, ολίγο πριν βγει στη σύνταξη».

Κάποιος προφανώς συνάδελφός του που έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο τύπο, έκανε τον τιμούμενο να τον διακόψει, και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σ’ αυτή την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, πού να αποκαλείτε ανεξάρτητος τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά μας, θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσε, ποτέ δεν υπήρχε περίπτωση να εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί.

John Swindton (1829-1901)

Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε την τίμια άποψη μας, έξω από την εφημερίδα που γράφει ο καθένας. Αν όμως κάποιος τολμούσε, η ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την τίμια γνώμη του, σύντομα θα βρισκόταν στο δρόμο. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να πουλάει την πατρίδα του, για τον άρτο τον επιούσιο.

Είμαστε υποτελείς, και όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα κι εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Είμαστε διανοούμενες πόρνες».

Διαβάστε τώρα ένα ρητό του Πλάτωνα : Όταν δεν έχεις Γνώση, δεν δικαιούσαι γνώμη.

Βάσει των παραπάνω όμως, τι γνώση μπορείς να αποκτήσεις; Αν τώρα αυτά συμβαίνουν στην Αμερική, πόσο χειρότερα μπορεί να είναι στον υπόλοιπο κόσμο, και ειδικά όπου καλά καλά δεν λειτουργεί καν το Κράτος, ή όπου το νοητικό επίπεδο είναι από ανύπαρκτο, έως ελάχιστο στην πλειοψηφία

Ο Θουκυδίδης επίσης είπε: ΠΡΟΔΟΤΗΣ δεν είναι μόνο εκείνος πού προδίδει τα μυστικά του κράτους στους ξένους, αλλά και όσοι κυβερνήτες βλέπουν ότι ο λαός τους κοντεύει να πεθάνει από την πείνα, για την οποία δεν έχει ευθύνη ο λαός, και δεν κάνει τίποτα για να τον ανατάξει.

Ηράκλειο 27/10/18

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *