Πιες το να Μεγαλώσεις..;

Αφορμή για το άρθρο αυτό, ήταν το άρθρο του “Εποχούμενου Περιπατητή” περί χειραγώγησης των μαζών.

Ένα μεγάλο “κομμάτι της πίτας” που ονομάζεται “Χειραγώγηση του ανθρώπινου γένους”, είναι και η διατροφή. Συγκεκριμένα προϊόντα, έχουν ενσωματωθεί βαθύτατα στην κουλτούρα του Δυτικού πολιτισμού, σε θρησκόληπτο βαθμό, ώστε ο κάθε αντίλογος περί της κατανάλωσης των, να θεωρείται γελοίος.

Ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένα προϊόντα έχουν αυτήν την “αναγκαία” συμμετοχή στη ζωή μας, είναι καθαρά το μεγάλο οικονομικό κέρδος που αποφέρουν σε μια μικρή ομάδα (elite) διατροφικών εταιριών.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα μία από τις χειρότερες των περιπτώσεων: το γάλα

Πώς θα μεγαλώσει το παιδί, αν δεν πιει γάλα;

Υπάρχει Έλληνας που να μη γνωρίζει, όσο καλά γνωρίζει το όνομά του, ότι αν δεν πιει γάλα το παιδί, δε θα μεγαλώσει;

Και ακόμα καλύτερα… υπάρχει Έλληνας, που αν του πεις πως το γάλα δεν κάνει καλό, δε θα σε θεωρήσει τρελό;

Είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών μας. Άλλωστε τα οστά μας συνεχώς αναδιαμορφώνονται: το σώμα αφαιρεί μικρές ποσότητες ασβεστίου από τα οστά και τις αντικαθιστά με νέο ασβέστιο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο, έτσι ώστε να μην μειωθεί η πυκνότητα των οστών σε αυτή τη διαδικασία ανακατασκευής. Παρόλα αυτά, αν και είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της υγείας μας, τα οφέλη από την πρόσληψη ασβεστίου παύουν υπάρχουν όταν η κατανάλωση ξεπερνά ένα ορισμένο όριο.

Το σημαντικότερο ίσως δεδομένο είναι ότι η πρόσληψη ασβεστίου σε επαρκείς ποσότητες (μεγαλύτερες από 600mg δηλαδή), μπορεί εύκολα να επιτευχθεί χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα ασβεστίου. Ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει ότι οι σησαμόσποροι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, το κάρδαμο, το σπανάκι, τα ρεβίθια, τα φασόλια και πολλά άλλα φυτικά προϊόντα αλλά και πολλά θαλάσσια λαχανικά όπως φύκια Νόρι, Αγάρ-Αγάρ, Κombu, Hijiki, Wakame, περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από τα κλασικά γαλακτοκομικά προϊόντα!

Επιπλέον, όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σημαίνει και πιο γερά κόκαλα όπως πιστεύαμε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ενδεικτικά, μια μεγάλη μελέτη του 2005 δεν εντόπισε καμία σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και γερού σκελετού.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη μάλιστα, ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και τους τραυματισμούς εφήβων κοριτσιών για επτά χρόνια, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν μειώνουν τα κατάγματα. Αντιθέτως, φαίνεται να τα αυξάνουν όπως επίσης να αυξάνουν και τον κίνδυνο από άλλους θανάτους.

Ομοίως, η Harvard Nurses’ Health Study η οποία παρακολούθησε περισσότερες από 72.000 γυναίκες για 18 χρόνια, συμπέρανε ότι. Στο ίδιο συμπέρασμα βέβαια καταλήγει, αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος δεν έδειξε καμία προστατευτική επίδραση από κατάγματα και πολλές άλλες έρευνες, όπως, για παράδειγμα, μια μελέτη 12ετούς διάρκειας σε 77.761 γυναίκες.

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Από αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης μέχρι διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Πάρκινσον.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει το παράδοξο του ασβεστίου. Ότι δηλαδή οι χώρες με υψηλή κατανάλωση ασβεστίου παρουσιάζουν μεγαλύτερους αριθμούς καταγμάτων σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα γαλακτοκομικά προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους και πλέον παίρνουν το ασβέστιο από φυτικές πηγές προκειμένου αυτό να απορροφάται από τον οργανισμό τους και να προστατεύει πραγματικά τον σκελετό τους.

(Πηγή: viralnews.gr)

Αλλά όλα τα παραπάνω, είναι το μισό πρόβλημα του γάλακτος στη χώρα μας. Υπάρχει και μέρος δεύτερο!

Πέρα από το τι κάνει και δεν κάνει στον οργανισμό μας το γάλα, μπορεί κάποιος να το πίνει επειδή απλά του αρέσει. Ναι! Μου αρέσει να πίνω ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, κακό είναι; Ας πούμε πως δεν είναι. Ξέρεις τι γάλα πίνεις;

Γάλα από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία αλλά και από τη «χώρα» της …Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτό που πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Αυτά αναγράφουν οι συσκευασίες των προϊόντων γάλακτος και γιαουρτιού που πωλούνται στην Ελλάδα, λόγω της εφαρμογής αγορανομικής διάταξης που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων τους (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι) από την 1.1.2010 (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι και στο μέλλον ίσως και σε τυροκομικά είδη).

Όπως προκύπτει από έρευνα σε μεγάλα και μικρότερα super market, ορισμένες εταιρείες παραλείπουν να αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (ή συγκεκριμένες όταν το γάλα προέρχεται από δύο ή περισσότερες χώρες) αλλά αναγράφουν ως «χώρα» προέλευσης την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τη σχετική διάταξη καθώς ως χώρα της ΕΕ μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις 27 χώρες που τη συγκροτούν (το Βέλγιο, τη Γαλλία, και την Γερμανία, μέχρι την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία).

Τα προϊόντα γάλακτος των περισσοτέρων ελληνικών βιομηχανιών (Vivartia, ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ, Όλυμπος, Δωδώνη, Ροδόπη, Κολλιός κλπ.) παρασκευάζονται από γάλα ελληνικό, σύμφωνα με τις συσκευασίες τους.

Εξαίρεση αποτελεί η ΦΑΓΕ Α.Ε, τα προϊόντα της οποίας (ενδεικτικά αναφέρονται τα «ΦΑΓΕ ΑΒΓ» για παιδιά, «ΦΑΓΕ ΦΑΡΜΑ», «ΦΑΓΕ 10΄» κλπ.) αναγράφουν ότι το γάλα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα super market υπάρχουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με γάλα 100% ελληνικό.

Η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία η Friesland (ΝΟΥΝΟΥ) φέρει στα περισσότερα προϊόντα της σήμανση ότι το γάλα προέρχεται από τη Γερμανία (NOYNOY Family, Calci Plus, Kid).

Λίγο πιο μακριά, από την Ισπανία, προέρχεται το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα χαμηλά λιπαρά, που χρησιμοποιείται από την πολυεθνική Unilever για την παραγωγή του προϊόντος Becel Pro-Activ.

(Πηγή:reporter.gr)

Αλλά!…

…Έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να εξετάσουμε τίποτα από τα παραπάνω, επειδή: από τη στιγμή που ένα νεογέννητο θηλαστικό βγάζει δόντια, ήρθε η ώρα να αλλάξει η διατροφή του.-

Το ελεφαντάκι, όταν βγάλει δόντια, σταματάει να πίνει το γάλα της ελεφαντίνας και ξεκινάει τη βοσκή, το λιονταράκι, όταν βγάλει δόντια, σταματάει να πίνει το γάλα της λέαινας και αρχίζει να έχει μοιρασιά από το κυνήγι των ενηλίκων, το ποντικάκι, όταν βγάλει δόντια, σταματάει να πίνει το γάλα της ποντικίνας και ψάχνει και αυτό για ζωύφια, κλπ. κλπ. κλπ..!

Το ίδιο το μοσχάρι… ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ… (“αυτό” που βγαίνει από την αγελάδα) όταν βγάλει δόντια, σταματάει να πίνει γάλα και ξεκινάει τη βοσκή!

Και οι άνθρωποι… όταν βγάλουν δόντια, απλά αλλάζουν την πηγή του γάλακτος και από τη μητέρα τους -η οποία είναι “ταγμένη”, στην ιδέα ότι αν δεν πιει γάλα το παιδί της, δε θα μεγαλώσει- ξεκινάνε (με το έτσι θέλω) να πίνουν γάλα ζώων, κατά παράδοση, αγελάδας και κατά νεοελληνικής παράδοσης: αγελάδας που ζει σε ένα εργοστάσιο κάποιας βορειοευρωπαϊκής χώρας, μέσα σε ακαθαρσίες, τρεφόμενη με ό,τι πιο ανθυγιεινό μπορεί να φανταστεί κανείς.

Γνωρίζετε τι μεγάλη διαφορά έχει η “χαρούμενη” αγελάδα της φωτογραφίας του κάθε γαλακτοκομικού προϊόντος, που βόσκει σε ένα καταπράσινο λιβάδι, με την πραγματική, που από αυτήν παράγεται το γάλα που πίνετε;

Γνωρίζετε ότι (αυτό μάλλον το γνωρίζετε) για να παράγει γάλα ένα θηλαστικό, πρέπει να κυοφορεί; Το γάλα παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά, μέχρι το νεογέννητο θηλαστικό να βγάλει δόντια. Και πώς λοιπόν έχουμε τόση παραγωγή γάλακτος; Εύκολο! Η κάθε αγελάδα, με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης (κάποιος φοράει ένα μακρύ λαστιχένιο γάντι… τα υπόλοιπα τα φαντάζεστε) μένει έγκυος, ξανά και ξανά και ξανά και ξανά… και ξανά, επί 6 έτη, όπου και μετακομίζει “προσωρινά” σε κάποιο σφαγείο. Οι δε γέννες που κάνει… αν είναι αρσενικό είναι τυχερό και πάει κατευθείαν για σφαγή, αν είναι θηλυκό… το περιμένει το μακρύ λαστιχένιο γάντι.

Και όλα αυτά, για να καταναλώνει ο κοσμάκης κάτι που δεν το χρειάζεται. Όλα αυτά, για να “τ’ αρπάζουν” κάποιο επιτήδειοι, σε βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικόσιτων ζώων που εκμεταλλεύονται σε βιομηχανικό επίπεδο οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, είναι απερίγραπτα άθλιες, τα ζωντανά, τρέφονται με άκρως ανθυγιεινές τροφές και για τα ίδια, αλλά για το γάλα που παράγουν, το γάλα που βρίσκουμε στα ράφια του super market, κατά τη διάρκεια της ζωής της, πριν πάει για σφαγή, μια αγελάδα βιάζεται ξανά και ξανά για να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει -ανθυγιεινό για τον ίδιο- γάλα, το οποίο είναι άχρηστο για τον οργανισμό του και φυσικά… Όλα γίνονται βάση προδιαγραφών, που ευνοούν τους όποιους μεγαλό-εργοστασιάρχες που διακινούν τα νήματα της διατροφικής βιομηχανίας, οπότε οποιοσδήποτε έλεγχος οποιαδήποτε παραμέτρου (πχ. το να ζουν τα ζώα μέσα σε ακαθαρσίες), είναι ανώφελος, γιατί τα πάντα γίνονται βάση “κατά παραγγελίας” νόμων, που έχουν προκαθοριστεί εξ αρχής από τους ίδιους τους βιομηχάνους. Γίνονται όλα… “με τη βούλα”!


Χειρότερο όλων όμως, είναι το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, όπου εμφανίζονται στην αγορά, διάφορα γάλατα “ειδικά” για το μεγάλωμα των παιδιών. Γάλα που περιέχει πολλές και διάφορες πρόσθετες ουσίες, για να βοηθήσουν το παιδί να μεγαλώσει. Κοστίζει βέβαια κάτι παραπάνω, αλλά αφού χαμογελάει και η αγελάδα στο διαφημιστικό σποτ της τηλεόρασης, φορούσε και γυαλιά ο “επιστήμονας” με την άσπρη ποδιά που το διαφήμιζε, αυτό θα πάρεις!

Δυστυχώς (επιστρέφοντας στην λέξη “Χειραγώγηση”) ο κοσμάκης θα αγοράσει ό,τι του “πασάρουν” στην τηλεόραση. Αν σε κάποια -οποιαδήποτε- τηλεοπτική εκπομπή “πουλήσουν” το γάλα ως θεού δώρο, θα τρέξουν όλοι να το αγοράσουν και όχι μόνο γάλα… δυστυχώς πολλά άλλα προϊόντα έχουν τη τιμητική τους θέση στη λίστα μας, αλλά προς το παρών πολύ σας κούρασα. Ελπίζω έστω και ένας αναγνώστης, να ασχοληθεί λίγο παραπάνω πέραν της ανάγνωσης αυτού του άρθρου.

Ζητώ συγνώμη για τις “σκληρές” εικόνες, αλλά η αλήθεια ήταν, είναι και θα είναι πάντα μία!

Ευχαριστώ

2 Responses

  1. Ένας αναγνώστης να αλλαξοπιστήσει, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος!

  2. Πολύ καλό το άρθρο σας.
    Ίσως και πιο λεπτομερειακό από ό,τι χρειάζεται ο μέσος αναγνώστης.

    Όντως, το γάλα θεωρείται, από τους ειδικούς, ως ακατάλληλο για πόση, μετά την βρεφική ηλικία… όπως κάνουν και τα ζώα στη φύση … που αναφέρετε και στο άρθρο.

    Αν το γάλα ήταν απαραίτητο, μετά την βρεφική ηλικία, η φύση θα το είχε προβλέψει…

    Δύσκολο να περάσει η ιδέα στο ευρύ κοινό, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανατροπή στην παγκόσμια οικονομία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *