Φθινοπωρινή Ισημερία – Η Πρώτη Μέρα του Φθινοπώρου

Καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ανατολή και θα δύσει στη Δύση. Επειδή όμως ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς της, η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας μεγαλώνει ή αντίθετα μικραίνει. Έτσι η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη το Χειμώνα και μεγαλύτερη το Καλοκαίρι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για την διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, δύο φορές τον χρόνο, η Γη παίρνει τέτοια θέση που οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό, εξισώνοντας ακριβώς τη μέρα και τη νύχτα.

Ισημερίες και Ηλιοστάσια 2018

Αυτές οι δύο ημέρες ονομάζονται Ισημερίες και σηματοδοτούν η μία την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η άλλη την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.

Ουράνια σφαίρα ονομάζεται η ιδεατή σφαίρα πάνω στην οποία φέρονται να είναι καθηλωμένοι οι αστέρες και η οποία περιβάλλει τη Γη. Κέντρο της είναι το κέντρο της Γης.

Εκλειπτική ονομάζεται η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρο από τον  Ήλιο.

Ουράνιος Ισημερινός ονομάζεται η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, του Ισημερινού της Γης.

Ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο  γ και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. 

Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο γ’ και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.

Η γωνία τομής των επιπέδων που ορίζουν αυτοί οι δύο κύκλοι είναι περίπου 23,5 μοίρες (λόξωση της ελλειπτικής τροχιάς 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά). 

Θα υποθέταμε, λοιπόν, ότι τις δύο αυτές ημέρες, σε ολόκληρη τη Γη, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.

Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, στους τόπους δηλαδή που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».

Φέτος το φθινόπωρο ξεκινά το ξημέρωμα της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, στις 04.54 ώρα Ελλάδος Φθινοπωρινή Ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μίας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (Πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.

Στα Ελευσίνια μυστήρια κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία γινόταν η εισαγωγή των αμύητων με τελετή που διαρκούσε 9 μέρες και αποτελούσε τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια. Σε αυτή τη μύηση οι μύστες έπρεπε να αποκαλυφθούν μέσα στην ουσία, το «Είναι» της Κόρης της Πρωτογόνης.

Η Κόρη η Πρωτογόνη είναι κόρη του Ουρανού και της Γης, που συμβολίζει τον άπειρο χώρο, τη Συλλογική ή Αμέριστη Ουσία. Με την τελετή αυτή οι Μύστες της Ελευσίνας απέδιδαν ευγνωμοσύνη προς την θεία Φύση η οποία έφερε στο Είναι Της το ψυχικό Είναι κάθε οντότητας.

Οι Ορφικοί στις τελετές της Φθινοπωρινής Ισημερίας εκδήλωναν τη λατρεία τους προς την Φύση. Και στην εμφάνιση της ψυχής του ατόμου.

Τότε γίνεται και η μύηση εισόδου των νέων μελών.

Το φθινόπωρο είναι περίοδος ανάπαυσης αναδιάταξης και προετοιμασίας της ψυχής, όπως και της Γης για να δεχθεί το σπόρο του Σπορέα.

Στα Ελευσίνια μυστήρια η εαρινή ισημερία συμβολιζότανε με την απελευθέρωση της Περσεφόνης από το βασίλειο του Πλούτωνα (που είναι χθόνια θεότητα). Την απελευθέρωσή της την πραγματοποιεί ο Διόνυσος ο Ελευθερέας (που είναι ουράνια θεότητα), ο οποίος την μεταφέρει στον Όλυμπο δηλαδή την μεταμορφώνει σε Ουράνια θεότητα.

Θεωρούσαν ακόμη ότι η εαρινή ισημερία αντιπροσωπεύει την μεταμόρφωσή των ψυχών και την αναγέννησή τους στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου. Επίσης τελούσαν την γιορτή των Παναθηναίων.

Κατά τους μύστες της Ελευσίνας, η εποχή που περιλαμβάνεται μεταξύ εαρινής ισημερίας και θερινής τροπής του Ηλίου είναι η περίοδος κατά την οποία το ανιστάμενο πνεύμα έρχεται στην αποθέωση.

Η εαρινή ισημερία είναι και η αφετηρία μέτρησης για τον προσδιορισμό του εορτασμού της Ανάστασης του Χριστού (την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο από την εαρινή ισημερία.- Κανόνας της Νίκαιας).

Στην Χριστιανική θρησκεία βλέπουμε να έχουμε τον ανάλογο συμβολισμό που είναι ο σταυρικός θάνατος του Χριστού και η εν συνεχεία ανάστασή Του, που γιορτάζεται μετά ακριβώς από την εαρινή ισημερία.

Εν τέλει κατά την εαρινή ισημερία, αυτή η έκρηξη ζωής, ανάτασης, ανάστασης της Φύσης, αυτή η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων, σκοπό της έχει την αφύπνιση του ανθρώπου από την πλάνη της ύλης, της κατώτερης προσωπικότητας, των ποταποτήτων που τον περιβάλλουν.

Ειδικά για όλους εμάς που η οικονομική κρίση, επακόλουθό της κρίσης αξιών, μας έχει πονέσει, ας είναι ετούτο το φθινόπωρο μια περίοδος προετοιμασίας και οι όποιοι καρποί των θυσιών μας να ευτυχίσουμε να δούμε να ριζώνουν το Χειμώνα και η ερχόμενη άνοιξη μια ΑΝΟΙΞΗ όπως την ονειρευόμαστε εδώ και πολλά χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *