Ψηφίδες Αρχανιώτικης Ιστορίας

Του Νίκου Χριστινίδη

Εκδότης: Περιφέρεια Κρήτης

 

Αν η Ιστορία είναι ένα μεγάλο “ψηφιδωτό”, το οποίο όσο και να συμπληρώνουμε, πάντα όλο και κάποιο κομματάκι θα λείπει, τότε, πιστεύω πως ομόφωνα, θα συμφωνούσαμε όλοι, πως ποτέ δε θα μπορούσαμε να έχουμε τη λεγόμενη “μεγάλη εικόνα”. Μια πλήρης αντίληψη του τι έγινε πριν την εποχή μας.

Κι όμως, ο Νίκος Χριστινίδης, συγκέντρωσε υπομονετικά όλα τα “κομματάκια” της ιστορίας το τόπου του, τις Αρχάνες, τα τοποθέτησε με ευλάβεια και ακρίβεια στη θέση τους και ύστερα από μια πολύχρονη προσπάθεια εντατικής μελέτης και έρευνας, μας παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο του «Ψηφίδες Αρχανιώτικης Ιστορίας» ένα εγκυκλοπαιδικό δοκίμιο που περιέχει ιστορικές πληροφορίες όχι μόνο για σημαντικά δρώμενα των Αρχανών, αλλά για οποιαδήποτε ιστορική αναφορά που αφορά τον τόπο αυτόν.

Το βιβλίο του κ. Χριστινίδη, ξεκινάει αναφορικά από την αρχή των ιστορικών χρόνων (5-6.000 π.Χ.) και καλύπτει ένα εκτενέστατο φάσμα πληροφοριών όπως: ήθη και έθιμα, γενεαλογικές πηγές, γεωγραφικές ονομασίες, καθημερινότητα, επισκέψεις γνωστών προσώπων, έγκλημα και τιμωρία, εκδηλώσεις, πρόσωπα του τόπου, οικογενειακά δρώμενα, δημοτικά συμβάντα, αρχιτεκτονική, πολέμους και πολλά πολλά άλλα, ενώ οι περισσότερες σελίδες του βιβλίου, φιλοξενούν και φωτογραφικό υλικό το οποίο ο συγγραφέας συγκέντρωσε από διάφορες πηγές.

Διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Χριστινίδη, είναι ξεκάθαρο πως αν το επιθυμούσε, θα μπορούσε να εκδώσει ένα πολύτομο έργο με έμφαση στο βάθος και πλούτο πληροφοριών κάθε ιστορικής αναφοράς, αλλά! με το βιβλίο αυτό, δίνεται στον αναγνώστη η πρόσκληση και πρόκληση, να ερευνήσει ο ίδιος περαιτέρω την έκαστη ενδιαφέρουσα για τον ίδιο αναφορά.

Είναι πραγματικά αξιέπαινο το εύρος πληροφοριών που μας παρέχει ο κ. Χριστινίδης μέσα από το βιβλίο του. Το περιεχόμενο, ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια στον τίτλο του βιβλίου. Είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει. Άξιο αναφοράς είναι και το εξώφυλλο, το οποίο αποτελεί και αυτό μία από τις ψηφίδες της ιστορίας του ευλογημένου αυτού τόπου.

Προσωπικά θα θεωρήσω αδίκημα, την απουσία αυτού του βιβλίου από έστω και ένα Αρχανιώτικο σπίτι. Τέτοια έργα θα έπρεπε να εκδίδονται για κάθε τόπο που όπως και οι Αρχάνες, έχει μια έντονη και διαρκείς παρουσία στις σελίδες της ιστορίας μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χριστινίδη, για αυτή τη σημαντικότατη προσφορά του.

Ιωάννης Παπαδόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *